Logistieke hotspot

Deventer is een ideaal en multimodaal distributieknooppunt tussen Randstad en Ruhrgebied en Scandinavië en Zuid-Europa.
Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Spoor-, auto- en vaarwegen

Dat komt door de strategische ligging aan de rijksweg A1 en de nabijheid van de A50.
Daarnaast is het havengebied met een grote capaciteit en met ruimte voor watergebonden industrie en logistiek van belang. Als laatste is de directe aansluiting op de spoorverbinding Amsterdam - Berlijn en directe verbindingen met grote Nederlandse steden van belang.

A1 Bedrijvenpark Deventer

Op een steenworp afstand van de IJssel en de haven ligt A1 Bedrijvenpark Deventer. Met een eigen oprit heeft het duurzame bedrijvenpark een optimale aansluiting op de A1, één van de belangrijkste transportaders in Europa, tussen Amsterdam en Berlijn. Van het 129 ha grote bedrijvenpark bestaat 40% uit water en groen. Er is geen aardgasaansluiting en voor de energievoorziening wordt onder andere gebruik gemaakt van de ‘eigen’ windmolens langs de A1.

Truckpoint Deventer

Op het bedrijvenpark is ook A1 Truckpoint Deventer gevestigd. Het bijna 3 ha grote Truckpoint biedt naast beveiligd parkeren allerlei voorzieningen voor truckers, waaronder sanitair en een tankstation. Momenteel wordt gekeken naar de haalbaarheid van een waterstoftankstation op het bedrijvenpark. De Truckpoint-locatie sluit aan bij de wens van Rijkswaterstaat voor meer langparkeerplaatsen langs de A1.

Topwerklocaties

A1 Bedrijvenpark Deventer en Port of Deventer zijn onderdeel van de Cleantech Regio. Deze regio klom in 2017 naar plek 20 van logistieke hot spots in Nederland. A1 Bedrijvenpark Deventer is, samen met S/park, het Deventer kenniscentrum voor open innovatie in chemie en technologie op het Akzo-terrein aan de IJssel, onlangs door de provincie Overijssel aangewezen als topwerklocatie.